Novinky

Paul Cézanne: Na návštěvě u slavného malíře

Ateliér Paula Cézanna - Foto: © Atelier-Cezanne.com

Uličky jihofrancouzského Aix en Provance, kavárny a obchody dýchají kouzelnou atmosférou nenechají člověka na pochybách, že toto je skutečná Paříž v Provance. Aby ten obraz byl kompletní, je třeba se vydat po stopách velmi slavného jména, kterým je Paul Cézanne.

Významný představitel impressionismu a otec moderního umění, jehož malby byly ve své době převážně nepochopeny, se dnes řadí mezi světově uznávaná díla. Aix en Provence se stalo posledním místem jeho významné tvorby a my, kteří bychom chtěli alespoň na chvilku nahlédnout do života tohoto velkolepého umělce, máme možnost navštívit alespoň jeho ateliér.

Paul Cézanne

Paul Cézanne atelier – Foto: © TravelPlacesAndLife.com

Při našem letním putování Francií, pozvolna opouštíme hlavní centrum turistického dění v Aix en Provence a pěšky se vydáváme směrem k ateliéru, na který nás ve městě upozornilo již několik ukazatelů. Dvacetiminutový výšlap do strmého kopce podél silnice a za doprovodu horkých a spalujících paprsků je odměněn poslední směrovkou, která nás ujišťuje, že jsme u cíle. Téměř jako kdyby zapomenutý, malý domek za plotem a obrostlý stromy.

paul-cezanne-atelier

Budova ateliéru – Foto: © TravelPlacesAndLife.com

V roce 1901, Paul Cézanne ve věku 61 let, kupuje na okraji Aix en Provence pozemek a o rok později zde začíná stavba domu. V prvním patře bylo plánováno vybudování ateliéru a přízemí bylo  určeno pro bydlení.

Vzhledem k tomu, že jsme přišli před 14. hodinou, musíme stejně jako přibližně deset dalších zvědavců chvíli nedočkavě přešlapovat u vrat. Mimo hlavní sezonu se odpoledne ateliér otevírá až ve 14. hodin, po polední siestě. Ve 14. hodin to přichází a vrata se otevírají. Pracovnice ateliéru si nás všechny předem spočítá, protože najednou je vstup umožněn pouze 25 lidem. Po první kontrolní proceduře vstupujeme do zahrady a pokračujeme do malého domku.

paul-cezanne-atelier-vstup

Vstup do ateliéru – Foto: © TravelPlacesAndLife.com

Na přízemí, které bylo v minulosti určeno k bydlení a později se stalo místem pro úschovu téměř 2000 pláten, se na nás z poza pultu culí příjemná paní, na které je znát, že komunikace je jejím velkým koníčkem. Dostáváme všechny potřebné informace i s tím, že se v ateliéru nesmí fotografovat. Zkouším přemlouvat a získat svolení alespoň pro jeden snímek. Vítězství bylo v daný moment na mé straně a povolení jedné fotografie bylo vydáno. Jak však praví naše české přísloví „rychle nabyl, rychle pozbyl“, z radosti jsem se netěšila dlouho, protože od dalšího pracovníka přišla slova zákazu. Nedá se nic dělat a my vyrážíme za uměním.

Obchod na přízemí ateliéru

Obchod na přízemí – Foto: © TravelPlacesAndLife.com

Místo umění zaslíbené

Po schodišti vstupujeme do prvního patra a dostává se nám příležitost kochat se místem, kde vznikala velká díla. Ateliér svým vzezřením přesvědčuje, že místo zůstalo tak, jak ho v minulosti Paul Cézanne opustil. Ke zhlédnutí je celá řada osobních předmětů, knih, štětců, palet, štafle a samozřejmě fotografie, které jsou ukryté v šuplících dřevěné komody. Ty si každý návštěvník může pootvírat a dozvědět se z nich další informace a ještě trochu nasát historické atmosféry.

Schodiště do ateliéru

Schodiště do ateliéru – Foto: © TravelPlacesAndLife.com

Cézanne sem do ateliéru přicházel každé ráno již v šest hodin ráno a pracoval až do oběda. Oběd a polední siestu většinou trávil v Aix en Provance. Odpoledne až do půl šesté večer patřilo opět tvorbě. Vzhledem k tomu, že v okolí nebyla žádná zástavba jako dnes, okna ateliéru nabízela nádherný výhled na horu Sainte Victoire, která Cézanna v průběhu tvorby velmi inspirovala.

paul-cezanne

Ateliér Paula Cézanna – Foto: © Atelier-Cezanne.com

Místo vyvolává pocity, jako kdyby odsud umělec snad nikdy neodešel a žil zde dál, alespoň jeho duch. Toto kouzlo jen trochu narušují pracovníci ateliéru, kterých je zde s ohledem na velikost prostoru a počet návštěvníků více než by bylo třeba. Takže si nemohu odpustit myšlenku o přezaměstnanosti.

Jak šel s ateliérem čas

Na podzim v roce 1906 se Cézann  vydal za svým hlavním motivem, horou Sainte-Victorie, kde ho zastihla silná bouřka. Až po více než dvou hodinách se rozhodl vrátit domů, ale na cestě zkolaboval. Domů byl převezen náhodným řidičem. Následující den i přes zhoršující se zdraví pracoval na rozpracovaném obrazu. Zdravotní stav se zhoršoval a v noci z 22. na 23. října tento velký umělec umírá na těžký zápal plic. Takto Paul Cézanne dostál svému výroku „I have sworn to die painting“ (Slíbil jsem, že zemřu při malování).

„I have sworn to die painting“     Paul Cézanne

Následujících 15 let studio nikdo nevyužíval, až v roce 1921 ateliér kupuje Marcel Provence, který zde žil po dobu 30ti let. O několik let později, umělec a Cézannův žák, John Rewald zorganizoval sbírku na záchranu ateliéru, do které přispělo na 100 dárců z USA. Ateliér byl v roce 1969 předán městu Aix en Provence a od té doby je otevřen veřejnosti.

Do zahrady za odpočinkem

Spěch za dalšími lákadly a atraktivitami města je možné po návštěvě na chvilku posunout a strávit několik chvil v zahradě plné zákoutí a míst lákajících k příjemnému a romantickému posezení.

Kde muzeum najdete

 

Vstupné

Dospělý 5,5o Euro

Před návštěvou muzea doporučuji podívat se na aktuální otevírací dobu ateliréru, protože se mění. Více informací o ateliéru najdete na www.atelier-cezanne.com.

Tip

V průběhu létní sezony ateliér navštví až 400 lidí denně. Najednou je vstup do ateliéru povolen pouze 25 lidem, proto je lepší si cestu sem naplánovat na začátku turistické sezony nebo mimo ni.

Napsat komentář